Няма нищо политическо в престъплението, за което е осъден на първа инстанция генерал лейтенант Кирчо Киров.

Това обяви говорителят на военната прокуратура Елин Алексов малко след като тази сутрин Софийския военно окръжен съд постанови на първа инстанция 10-годишна присъда за бившия шеф на разузнавателните служби по обвинение за личностно присвояване на близо 5 милиона лева.
Малко след като чу присъдата си, генерал Киров обяви обаче, че става въпрос за политическа поръчка срещу него.

Прокуратурата стои на позицията си, че политическа намеса в процеса не е имало, а самият съдебен състав в рамките на година и половина е провел много прецизно съдебно следствие.  „Не сме отказали нито едно доказателствено искане на генерал Киров", увери Алексов.

Той обаче не коментира къде всъщност са отишли спряганите за присвоени 5 милиона лева. По думите му няма изискване по закон съдът да издири къде са похарчени парите, а трябва само да прецени и да докаже, че те не са били използвани законосъобразно.
Според Алексов предстои Комисията за незаконно придобито имущество да разследва как всъщност са били изразходени средствата.

Говорителят на прокуратурата призна, че присъдата на генерал Киров е сравнително тежка, тъй като включва и 15-годишна забрана за заемане на високопоставена длъжност, отнемане на половината му имущество и уважен граждански иск в размер на 4.7 милиона лева.

Макар че прокуратурата по време на пледоарията си е поискала 15 години затвор, все още не е взето решението за това дали обвинението ще протестира присъдата. Стана ясно, че в рамките на процеса са представени и документи с невярно съдържани, за които бившият шеф на разузнаването носи отговорност. По случая са били разпитани над 50 свидетели.