Южна Корея обяви, че ще проведе със САЩ военни учения с тежка бойна техника като част от отговора във връзка с наскоро взривени мини по общата граница със Северна Корея, съобщава „Франс прес".

Четири учения, в които ще участват танкове, гаубици, бомбардировачи и атакуващи хеликоптери, ще се проведат през следващите седмици на 30 километра южно от границата със Северна Корея, обяви военното министерство на Южна Корея.

Това ще покаже нашета подготвеност да отвърнем срещу всяко провокативно действие, включително срещу такъв акт на агресия като атаката с мините, отбелязва говорител на министерство.

Ученията ще бъдат отделни от ежегодните съвместни военни тренировки "Ulchi Freedom", които започват в понеделник и ще продължат две седмици.

Южна Корея се закани Северна Корея да плати „висока цена" за случая с мините, при който пострадаха двама военнослужещи.

Припомняме, миналата седмица избухнаха няколко мини в контролираната от Сеул южна част на Демилитаризираната зона, която разделя полуострова от края на Корейската война през 1953 година. Двамата войници са пострадали при рутинен патрул до оградата на южната страна от границата. Единият войник е изгубил двата си крака, а другият е загубил единия си.

Южна Корея твърди, че севернокорейски войници са преминали през границата и са сложили мини. Сеул обяви, че възобновява пропагандата по границата след 11-годишно прекъсване, пускайки високоговорители с различни послания.