Северна Корея е заменила твърдолинеен военен шеф с малко познат армейски генерал, според държавната медия, съобщи АП.

Според анализатори това е опит за налагане на млади фигури около лидера Ким Чен Ун, за да наложи своята власт и над военните.

Назначението на Янг Яонг Нам е последният ход, откакто Ким наследи баща си в края на 2011 година. Наблюдателите виждат, че младият лидер се опитва да консолидира контрола.

Съобщението идва на фона на спадане на напрежението на Корейския полуостров, след месеци на вербални атаки и заплахи за ядрен удар срещу САЩ и Южна Корея.

Новата роля на Янг като министър на Народната армия не се разглежда като знак за потенциално омекчаване на позицията на Пхенян към Сеул и Вашингтон, информират анализатори.

Янг замени Ким Кюк Сик, бивш командир на батальоните, които се смята, че са отговорни за атаките срещу Южна Корея през 2010 година, когато загинаха 50 южнокорейци.

Експертите не знаят много за Янг, но смятат, че е малко вероятно Ким Чен Ун да си позволи да сложи умерен на поста във време на напрежение.

Обявената информация съвпада с началото на военноморски учения между САЩ и Южна Корея. В тях ще участва и американски самолетоносач.