При петия вот на втория ден от събирането си конклавът избра новия папа.

Час по-късно удостоеният с честта френски кардинал Жан-Луи Торан обяви от балкона на Базиликата Св. Петър, че новият папа е 76-годишният арежнтински кардинал Хорхе Марио Берголио, избрал да бъде папа Франциск I.

266-ият папа е първият латиноамериканец и йезуит.

Минути след това новият папа се появи пред многохилядната тълпа и отправи първото си послание към света.

Франциск I благодари на конклава за избора на папа от толкова далеч, "почти накрая на света", припомняйки аржентинския си произход, призова вярващите към единство, любов и взаимно доверие.

Световните религиозни и политически лидери поздравиха с избирането му за папа аржентинския кардинал Хорхе Берголио.

Още...

Той отправи благодарност и към събралите се вярващи за начина, по който посрещат избора му и поиска от тях да се молят за него, преди той да им даде благословията си.

Светият отец поиска да се помоли и за своя предшественик - папа Бенедикт XVI, който се оттегли в края на февруари заради напредналата си възраст и влошено здраве.

По-рано - 20,07 часа българско време, белият дим над Сикстинската капела във Ватикана възвести на католическия свят, че кардиналите са избрали новия папа, който ще наследи престола от Бенедикт ХVI.

Хилядите поклоници и туристи, събрали се на площада и чакали часове под студения дъжд, изригнаха в мощни възгласи и ръкопляскания. Камбанен звън също извести за избрания нов духовен водач на Римокатолическата църква.

Белият сигнал означава, че най-малко 77 кардинали са написали едно и също име и това ще е новият Свети Отец на Римокатолическата църква.

По традиция френският кардинал съобщи името със специална формула на латински език: „Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Papam. Eminentissimum ac reverendissimum dominum, Dominum (Хорхе), Sanctae Romanae Ecclesiae cardinalem (Берголио), qui sibi nomen imposuit (папа Франциск I)."

Кой е
76-годишният аржентински кардинал Хорхе Берголио произхожда от семейство на ж.п. работник и предпочита по-скромен начин на живот.

Учи и завършва химия, но решава да се откаже от науката и да се отдаде на свещеничеството като влиза в семинарията Villa Devoto.
На 11 март 1958 г. приема послушничеството в Йезуитският орден, известен и като Обществото на Исус. Изучава хуманитарни науки в Чили и през 1960 г. в Буенос Айрес завършва философия в Колежа Maximo San José в град Сан Мигел.

Между 1964 г. и 1965 г. преподава литература и психология в Колежа на непорочното зачатие в Санта Фе, а през 1966 г. - в Колежа Салвадор в Буенос Айрес. В периода 1967-1970 г. учи теология в Колежа Máximo de San Miguel, откъдето получава научна степен.

Франциск е избран за архиепископ на Буенос Айрес през 1998 година, а за кардинал - през 2001.

Новият папа Франциск I е известен с консервативните си възгледи. Има сблъсък с правителството на Аржентина по въпроса за хомосексуланите бракове.

Остро възразява срещу проекта, който предвижда хомосексуалистите да могат да сключат брак и да осиновяват деца.
На 9 юли 2010 г. - ден преди одобряването на закона, в писмо, адресирано до монахините от Буенос Айрес, той описва законодателния напредък на проекта като "ход на дявола", а хората, които го насърчават, че са обявили "война на Бога".
Бившият президент Нестор Кирхнер разкритикува натиска на Църквата по този въпрос.

Известен е като яростен критик едновременно и на военната Хунта, и на левицата.

През 2005 година, е основен съперник на избрания тогава от конклава папа Бенедикт XVI. За настоящия конклав името му не бе споменавано сред фаворитите дори от Латинска Америка - Одило Шерер - архиепископ на най-голямата епархия Сао Паоло и аржентинецът от италиански произход Леонардо Сандри - оглавяващ отдела за източните църкви на Ватикана.

Избрал е името на Свети Франциск Асизки, католически монах светец, основател на Ордена на миноритите („по-малки братя“ на Христос), по-известен като Францисканския орден.
Свети Франциск от Асизи е светец-покровител на Италия, а също и светец-покровител на животните - на патронния му празник - 4 октомври, от 1931 г. по решение на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата се отбелязва Световният ден за защита на животните.
Свети Франциск е един от най-известните християнски светци. Личността му привлича хора с най-различни възгледи и възприятия за света. В него те откриват родоначалник на субективизма, идеализма и пантеизма, предвестник на Ренесанса, реформатор, първото хипи, борец за опазване на околната среда, революционер.
В действителност Свети Франциск точно следвал евангелския идеал и подражавал на Христос толкова съвършено, че бива наречен "Alter Christus" – „Втори Христос”.