Работодатели от цялата страна обявиха 11 133 нови работни места по схема „Подкрепа за заетост" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Агенцията по заетостта отчита изключителен интерес към тази активна мярка за заетост както от публичния, така и от частния сектор. За по-малко от месец след стартирането на схемата заявените работни места са с 2 133 повече от планираните 9 000.

До 21 август 11 133 са заявените работни места по схема „Подкрепа за заетост". От тях 7 169 са от общини, общински предприятия и структури на държавната администрация и 3 964 - от работодатели от реалния сектор. Бизнесът е заявил 35.6% от общия брой работни места.

Заявените работни места от общини, общински предприятия и областни администрации са предимно за възстановителни и ремонтни работи, а от работодателите от реалния сектор - основно в областта на търговията и услугите.

Бюрата по труда насочват безработни лица към работодателите и след одобрение от тяхна страна ще бъдат наети. До края на месец август ще започнат работа над 5 000 безработни лица.

В периода от 23 юли - 14 август приоритетно се приемаха заявки само от бедстващите общини и от тези с високо равнище на безработица. От пострадалите при бедствия общини най-голям брой работни места са заявили работодатели в община Перник - 133, и в община Хасково - 168.

Останалите работни места са постъпили от работодатели на територията на 150 общини в страната. Продължава приемането на заявки в бюрата по труда.

Бюджетът на схемата „Подкрепа за заетост" е 80 млн. лв. Тя ще се реализира за периода 2012-2014 г. С реализацията на схемата се предвижда 10 000 безработни лица да получат посреднически услуги, от тях 9 000 - да бъдат включени в обучение и заетост.

Очаква се 30% от наетите по програмата лица да запазят работното си място след приключване на проекта.