Почти 700 емигранти от Либия пристигнаха с три лодки тази нощ на италианския остров Лампедуза.

Според данните на местните власти общата бройка на новодошлите либийци е 667 човека, като по-голямата част от тях са жени и деца. Всички те са настанени в центъра за емигранти, разположен на острова.

Последната „пратка" с емигранти, която пристигна на острова беше преди 11 дни.

През последните няколко месеца италианският остров Лампедуза се напълни с бежанци от страните от Северна Африка, след като те бяха залети от вълна от демонстрации срещу управляващите режими. В частност, хиляди емигранти избягаха в Италия от Тунис, където през месец февруари беше сменен президента Бен Али. В момента Лампедуза е цел номер едно за либийските емигранти, които бягат от режима на полковник Кадафи.

Основната част от бежанците „атакува" бреговете на Италия през февруари 2011 година.

Хаосът в Либия предизвика ужас сред ръководствата на страните от Евросъюза, които се „консултираха" относно мерките за предотвратяване на проникването на незаконни емигранти от страните от Африканския континент.

През последните няколко години либийското ръководство успешно изпълняваше ролята си на „единствена бариера" на пътя на емигрантите от джамахирията към Европа.

В началото на месец април правителството на Италия съобщи, че ще издава временни разрешителни за жителство на емигрантите от Тунис, които заявили желанието си да заминат за други европейски страни.