Нарастващо непредсказуема Русия се обвързва в "хибридна война" с Европа, опитвайки се да дестабилизира държавите отвътре. Русия сега е много по-опасна от дните на СССР.

Това предупреди бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за Newsweek.

Расмусен се страхува, че Русия може да използва подобни военни тактики като тези в Украйна.

Русия прие този подход, който е смесица от много добре известна конвенционална война и нова, по-усъвършенствана пропаганда и дезинформационна кампания, включваща руски усилия за влияние върху общественото мнение чрез финансови връзки с политически партии в НАТО и обвързване с неправителствени организации, обясни той.

Знаем, че националистическите крайнодесни партии изразяват ясно своята симпатия към Русия, също така и някои партии от крайнолевия спектър. Имаме такива партии в Гърция, Унгария, България и Франция, добави Расмусен.

„Мисля, че гърците си играят с огъня", коментира той визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва преди няколко дни. „Русия не може да спаси Гърция икономически. Самата Русия е разорена. Гърция може да бъде спасена само от Запада", поясни той.

Според него руснаците сега по-открито говорят за ядрени оръжия в сравнение с времето на Студената война.

Дори в съветския период те се колебаеха щом стане въпрос да се говори за ядрен конфликт. Сега виждаме открит дебат. В този смисъл Русия днес е по-опасна от времето на Съветския съюз. СССР беше по-предсказуем от настоящото управление", предупреди Расмусен.

Той призова НАТО да разглежда хибридните заплахи като акт на агресия.

„Хирбидната война" е военна стратегия, която включва конвенционална война, партизански тактики, кибервойна, информационна и дипломатическа война.