Боен самолет на иракските ВВС "Изпусна" бомба над Багдад и уби седем души, съобщи ИТАР-ТАСС. Според пресслужбата на иракските въоръжени сили, причината за тази трагедия, е техническа неизправност.

"При връщането на един от иракските военни самолети "Сухой" от бомбардиране на бунтовнически позиции, е възникнала техническа неизправност. По тази причина изпадна един снаряд", съобщи телевизионния канал "Ас-Сумария", позовавайки се на изявление от командването.

"Бомбата порази три къщи в района на Багдад-ел-Джадида, където има жертви".

По информация на телевизия Sky News Arabiya, става дума за седем загинали.

Специална комисия разследва обстоятелствата по тази трагедия, съобщиха от иракската армия.

Руските щурмови самолети Су-25 се използват в бойната авиация на Ирак от 1987 година. Самолетът е предназначен за непосредствена поддръжка на съхопътните войски над бойното поле. Използван е от иракските ВВС по време на войната между Иран и Ирак от 1980-1989.

Су-25 се включва при доста военни конфликти, включително и срещу муджахидините във войната на руснаците в Афганистан.

Според ТАСС, първите Су-25 са доставени в Ирак в края на юни 2014 г. Според иракските медии, на бойни полети излита ескадрила от около 15 самолета.

По-рано от военното министерство на Ирак съобщиха, че използването на самолети руско производство помага за освобождението на значителна иракска територия от бойците на "Ислямска държава".

"Употребата на щурмовите бомардировачи "Сухой" значително помага да се промени баланса на силите в полза на Въоръжените сили на Ирак. С помощта на тези самолети се освобождават много от стратегически важните райони", твърдят от ведомството.

От Иракското военно министерство съобщиха, че "самолетите са доставени в страната с пълно въоръжение и цялото необходимо оборудване. С експлоатацията им се занимават руски специалисти".