Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и президентът на България Росен Плевнелиев се обявиха в подкрепа на унитарността на Украйна, съобщи Белият дом след телефонен разговор между тях в четвъртък, предаде ИТАР-ТАСС.

„Лидерите са обсъдили тревожната ситуация в източната част на Украйна и са обещали пълна подкрепа за развитието на Украйна като независима, унитарна и демократична държава", отбелязва се в съобщението.

По време на разговора Байдън и Плевнелиев „подчертали, че Русия е длъжна да предприеме незабавно конкретни стъпки за деескалация на ситуацията в Източна Украйна", поясняват от Белия дом.

По-рано точно такава формулировка е била използвана в прессъобщението на Белия дом за телефонния разговор на президента на САЩ Барак Обама с премиера на Великобритания Дейвид Камерън.

Байдън уверил президента на България „в твърдата привързаност на САЩ към (осигуряване) на колективната сигурност на своите съюзници в НАТО".

Официално потвърждение от „Дондуков" 2 за този разговор се появи на сайта на президента чак в ранния следобед, доста след като агенциите вече бяха научили и разпространили информацията, поместено в сайта на Белия дом.