Освен с почитането на паметта на жертвите от терористичните атентати в Ню Йорк и Вашингтон, деветгодишнината от нападението на Световния търговски център бе отбелязана и с протест срещу строежа на ислямски център в близост до мястото на тъжното събитие, а един от участниците в протеста подпали страници от Корана.

Това се случва след доброволния отказ на американския пастор Тери Джоунс да изгори копия на Корана заради намерението за строеж на джамия и ислямски културен център на "кота нула" - мястото на небостъргачите, сринати при атентатите на 11 септември 2001 г.

Видеото е публикувано в YouTube, с предупреждение, че е с потенциално обидно съдържание.

Стотици души участваха във вчерашния протест.

Броят на протестиращите е бил приблизително колкото броят на тези граждани, които миналата седмица излязоха в знак на подкрепа за изграждане на ислямски център, който бе подкрепен и от американския президент Барак Обама.

Нюйоркската полиция в непосредствена близост до някогашния търговски центъра раздели на две групи демонстрантите, които застъпваха противоположни позиции.

Въпреки че ситуацията е била на ръба, до физически сблъсък не се е стигнало.

Холандският десен политик Герт Вилдерс заяви пред тълпата демонстранти, че ислямът е един и същ с фашизма и че не трябва да се изгражда ислямски културен център.

Демонстрантите от противоположната страна твърдяха, че протестите срещу строежа на ислямския център са част от кампания, която има за цел да разпространява омраза към мюсюлманите.