Иран няма да обсъжда ядрената си програма с посредниците от „Шесторката" (Русия, САЩ, Китай, Великобритания, Франция и Германия), съобщава РИА Новости.

По-рано бе съобщено, че по информация на представители на иранското външно министерство преговорите ще бъдат подновени на 15 ноември в Истанбул.

За готовността на Иран за възобновяване на „ядрените преговори" с „Шесторката" в Турция заговори миналата седмица иранският министър на външните работи Манучехр Мотаки.

През месец октомври представителят на ЕС по международните дела Катрин Аштън предложи на Иран като дати за започване на тези преговори 15-18 ноември.

„Шесторката" (петте постоянни представители на Съвета за сигурност на ООН и германия) заедно с МААЕ през 2003 година добавиха Иран в списъка със страните, разработващи уран, който може да бъде използван за разработването на ядрено оръжие.

Преговорите между „Шесторката" и Иран бяха прекъснати през 2009 година, когато Съветът за сигурност на ООН и МААЕ приеха резолюция, с която се осъди строителството на втори завод по обогатяване на уран, недалеч от град Кум.

През месец юни Съветът за сигурност прие и резолюция 1929, с която наложи допълнителни санкции на страната.

Иран нееднократно е отхвърлял твърденията, че разработва ядрено оръжие с военни цели и настоява, че има само и единствено „приятелски характер."