Тийнейджър се самовзриви до военен обект в Пакистан и отне живота на 30 кадети, предаде АП. Отговорност за атентата поеха талибаните, като заявиха, че той е в отговор на атаките на американските безпилотни самолети. Облеченият в училищна униформа терорист влязъл в силно охранявана зона близо до военна база в гр. Мардан, в близост до която имало школо.

По данни на полицията, при днешния атентат 15 души са пострадали. Атентаторът е активирал бомбата на плаца в момент, когато там е имало новобранци.

Това е най-тежкият самоубийствен атентат в Пакистан, откакто жена се взриви в пункт за раздаване на храни на ООН в племенния регион Баджаур. Тогава загинаха 43 души.

Пакистан страда от почти ежедневни самоубийствени атентати, свързани с талибаните и „ал-Кайда" откакто властите извършиха кървав щурм срещу ислямисти в джамия, разположена в Исламабад през юли 2007г. Повечето, подобно на днешния взрив, са в северозападната част на страната, разположена близо до племенните региони, които, според Вашингтон, са най-опасното място на земята.

С гордост поемаме отговорност за тази самоубийствена атака", заяви пред „Франс прес" говорителят на талибаните Азам Тарик. По думите му атентатите ще продължат, докато не спрат атаките с безпилотни самолети.