В София, Перник, Варна и Бургас полицията проведе мащабна операция срещу хора от групата на Златко Баретата.

Тази сутрин служители на МВР са изненадали наркодилърите на Баретата на 14 адреса в столицата.

Претърсени са десетки обекти и в страната.

Четирима от приближените на Баретата вече са задържани.

Според информацията във Варна е задържан Валентин Луков, сочен за извършител на поръчкови убийства.

В Перник е арестуван Мартин Димитров, на 39 г., а в София - Петър Горанов, 20 г. и Петър Стоянов -49 г.

Николай Кокинов

Софийският градски прокурор Николай Кокинов каза пред журналисти, че групата, срещу която е акцията, е извършвала и убийства. До момента прокуратурата има данни за повече от три такива случая, каза Кокинов. Той допълни, че се проверяват 22.

Николай Кокинов не потвърди, но и не отрече, че сред задържаните е Антон Савов, известен като Тони - Мамата.

При претърсванията в София са намерени две каси. В едната са открити 14 ловни патрона с неизяснена собственост, а другата е заключена и съдържанието й не е установено за момента.

На друг столичен адрес са намерени и иззети две пакетчета със зелена листна маса, която предстои да бъде изследвана. На повечето места полицията е иззела опаковки от SIM-карти с предплатени услуги, както и една такава карта.

Припомняме, Златко Баретата беше задържан в София след като на 4 февруари тази година прокуратурата го обяви за общодържавно издирване, поради неявяването му в съда.

По-късно стана ясно, че той всъщност е призован за след два дни - за петък 6 февруари.

Златомир Иванов, известен още като Златко Баретата, се намира в ареста, след като Софийският апелативен съд отказа да уважи искането за промяна на мярката му за неотклонение.

В средата на февруари магистратите приеха, че няма опасност Иванов да се укрие, но съществува потенциална опасност той да извърши ново престъпление.

Според обвинението Златомир Иванов-Баретата е поръчител на няколко убийства и управлява трафика на наркотици в България.

За поръчковите убийства Баретата беше обвинен от Димитър Вучев, по-известен като Демби.

Иванов пък обвини Демби, че го е изнудвал за 100 000 евро. Пред столичен вестник той каза, че Вучев го е предупредил, че ако не му даде исканата сума ще го компрометира пред Държавната агенция „Национална сигурност" (ДАНС).