Пациенти от страната, които са в спешно състояние в резултат на катастрофа, на тежки изгаряния, инфаркт и друго, ще може да се транспортират до столичната болница „Лозенец" с хеликоптер. Това каза пред журналисти директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов, цитиран от БиТиВи. Той обясни, че хеликоптерът е напълно оборудван за оказване на спешна помощ.

Медицинската услуга става възможна в резултат на проект на Здравно министерство. Подписан е договор с авиопревозвача „Хели ер". Директорът на фирмата Георги Спасов посочи, че според договора хеликоптерът ще се използва за 8 летателни часа. Компанията дарява на МЗ други 15 летателни часа.

От своя страна здравният министър в оставка Таня Андреева уточни, че договорът е подписан до края на годината и е на стойност 20 000 лева. Тя присъства на демонстрацията по транспортиране на пациент. Андреева обясни, че след преценка на състоянието на пациента, медиците ще подават сигнал на определен телефонен номер за нуждата от хеликоптер.

Засега транспортирането на болен ще се извършва само през деня.

Проектът е част от концепцията за развитието на спешната помощ, допълни Андреева. Тя изрази надежда, че следващата годината ще се направи анализ на предоставяната услуга и след това ще се обяви обществена поръчка за следващ период.