МВР е охранявало шефа на някогашната групировка СИК Младен Михалев-Маджо на 16 май в Съдебната палата в София при явяването му като свидетел по делото за убийството на Милчо Бонев, известен като Бай Миле.

Това заяви председателката на парламентарната подкомисия за контрол над спецслужбите Татяна Дончева.

Михалев е бил докаран в съда с автомобил на МВР в 9 часа сутринта на 16 май, ескортиран е от екипи на Столична дирекция на полицията. След това е изведен със същата кола под засилена охрана. Не е ясно колко са били полицаите, които са охранявали бившия бос на СИК.

Засилените мерки за сигурност са били предприети след получаването на анонимно писмо, в което се е казвало, че на 16, 17 или 18 май в палатата ще бъде извършено покушение. Това заявиха зам.-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов и началникът на съдебната охрана Станислав Стефанов, които бяха изслушани от членовете на комисията.

Те дадоха разяснения около засилените мерки за сигурност при разпита на свидетеля Маджо, когато при конфликт с полицейски служители пострада фоторепортер от в. "Експрес".

Парламентарната комисия бе поканила за изслушване и шефа на столичната полиция Румен Стоянов, който не се яви заради забрана, наложена от вътрешния министър Румен Петков.

От МВР потвърдиха, че такава забрана е имало, като се мотивираха с това, че „подкомисията няма правомощия да вика професионални служители на ведомството и "няма практика" те да бъдат изслушвани от депутати". Министърът Румен Петков ще се яви пред комисията в сряда.

Анонимното писмо за предполагаемия атентат, което според Бонгалов и Стефанов е било написано "в полицейска стилистика", било подложено на експертиза в МВР. В него се казва, че служител с униформа на съдебната полиция ще вкара оръжие в Съдебна палата и ще го предаде на "дрогирано" лице, което ще извърши покушението срещу свидетеля.

Според зам.-председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Борислав Българинов операцията е била инсценировка на МВР.

Татяна Дончева коментира, че сигналът е написан в "много изряден стил", който изключително прилича на "полицейска справка".

От изнесените пред комисията данни става ясно, че въпреки молбата на Министерството на правосъдието за засилена охрана само на района около Съдебната палата, Маджо е бил ескортиран и вътре в сградата. МВР е съсредоточило усилията си върху конкретния свидетел, въпреки че в анонимното писмо не се казва срещу кого ще бъде извършено нападение.

В същия ден са гледани делата на други двама заподозрени във връзки с подземния свят - Илиян Варсанов и Йосиф Йосифов-Йоско, за които не са предприети подобни мерки.

Според Татяна Дончева трябва да се отговори на въпроса защо след като е имало три потенциални мишени специална охрана е осигурена само на бившия шеф на СИК - Маджо.

СИК вече присъства във властта, но аз ще попитам дали само с един министър", заяви след заседанието на подкомисията Татяна Дончева, намеквайки за връзка между Румен Петков и Михалев.

По думите на Дончева у нас има наченки на "путинизация", а олигархията има позиции във всички институции и е на път напълно да превземе властта.