Великотърновският митрополит Григорий освети бойните знамена в църквата „Свети 40 мъченици", където преди 106 години княз Фердинанд прочита Манифеста, с който е провъзгласена Независимостта на България. Така започна националното честване на празника във Велико Търново, съобщи БТА.

106 години Независимост

Още...

С военен ритуал беше издигнато Националното знаме на България. Сред официалните гости бяха представители на институции, дипломатически мисии и политически партии.

Водени от своят патриотизъм и желание да реализират мечтата на поколения българи княз Фердинанд, министър - председателят Александър Малинов и членове на правителството избират църквата „Св. 40 мъченици" и крепостта „Царевец" за извършването на един от най-важните държавнически актове през 20-и век", посочи в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Той припомни, че търсейки символите на приемственост и преклонение пред славната ни история и предците ни князът и правителството обявяват Независимостта именно тук - в Търново, на местата, където са положени основите на Втората и Трета българска държава.

Междувременно в столицата Столичната община отбеляза с тържество Деня на независимостта на площад „Княз Александър Първи".

Кметът на София Йорданка Фандъкова поднесе цветя пред паметника на Независимостта и поздрави с празника всички софиянци и жителите на Велико Търново, където днес са основните събития около празника. Независимостта е извоювана преди много години, но днес трябва да се замислим как да запазим този независим дух.

Заслужаваме мястото си сред съвременните велики сили, категоричен Плевнелиев
Още...

Това означава много работа и предприемчивост, защото нещата са в нашите ръце, както са доказали предците ни, каза пред журналисти Йорданка Фандъкова.

Обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година е забележителен дипломатически триумф на българската държава, каза в своето слово Тодор Чобанов, заместник-кмет на София.

Това е лична заслуга на тогавашните ни политици и най-вече на княз Фердинанд и на министър-председателя Александър Малинов. С този акт те сложиха окончателно точка на последствията от Берлинския договор, който загробваше България в зависимост и я правеше слаба и неспособна да се развива като нормална европейска държава, каза Чобанов.

Именно в началото на 20-и век Европа стана свидетел на българското чудо - новоосвободена България за няколко десетилетия се разви и зае достойното си място в европейското семейство - точно както сега се борим за нашето място в Европа, допълни заместник-кметът на София.

Пред Паметника на Независимостта свириха Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов и хор „Света София" при Общински културен институт „Красно село" с диригент акад. Валентин Бобевски. Водещ беше актьорът Мариус Донкин.