Световните лидери се събраха в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк, където днес ще започне годишният Общ дебат в Общото събрание на организацията, съобщават АП и Ройтерс.

Президентът на 67-та сесия на Общото събрание Вук Йеремич избра темата за тазгодишния дебат: "Уреждане или решаване на международни спорове или ситуации чрез мирни средства".

Повечето от ръководителите на държавите-членки ще имат представител, който ще произнесе реч, която ще засяга проблеми на национално и международно ниво.

Дебатът ще продължи от днес ( 25 септември) до 1 октомври.

Според графика американският президент Барак Обама и френският му колега Франсоа Оланд ще произнесат реч пред Общото събрание днес.

Според правилата на Асамблеята изявленията ще бъдат на един от официалните езици в организацията - арабски, китайски, английски, френски, руски и испански. Участниците няма да имат ограничения от към време, но организацията препоръчва лидерите доброволно да изразяват позициите си в рамките на около 15 минути.

"Тазгодишният Общ дебат ще бъде сред един от най-заетите изобщо. Това отразява бурното време, в което ние живеем - време на вълнения и преход", заяви генералният-секретар на ООН Бан Ки Мун.

В навечерието на дебата иранският президент Махмуд Ахмадинеджад осъди Съвета за сигурност на ООН, тъй като защитава „ядрените глави" на Израел - единствената страна в Близкия Изток, която притежава атомно оръжие, въпреки че отказва да разкрие потенциалните си възможности.

Атаката на Ахмадинеджад срещу Израел предизвика протеста на израелската делегация на специалната сесия „Върховенството на правото".

Иранският лидер също обвини членовете на Съвета за сигурност в използването на харта на ООН, за да оправдае мълчанието за антиислямското видео, което предизвика протести в ислямския свят.

Божествените пророци и небесните религии, които са общото наследство на човечеството, трябва да бъдат уважавани чрез спазване на закона във всички общества, така че да се избегне омраза, война, враждебност между хората, което води до мир и интеграция", изтъкна той.