Осем турски изтребители Ф-16, патрулиращи в района на турско-сирийската граница, са били проследени с радар от неидентифициран МиГ-29, съобщават турски медии с позоваване на изявление на турската армия.

Инцидентът е станал в понеделник, 5 октомври.

Проследяването е продължило четири минути и половина.

Турските изтребители са били поставени под радарно следене и от базирани в Сирия противоракетни системи за 4 минути и 15 секунди същия ден, се допълва в изявлението на турската армия.

Информацията за инцидента идва часове след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия, че Турция няма да стои със скръстени ръце пред нарушенията на въздушното ѝ пространство от руски бойни самолети.

В отговор на турския президент заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов покани в Москва представители на министерството на отбраната на Турция, за да бъдат обсъдени вариантите за предотвратяване на недоразуменията в Сирия.

В понеделник стана ясно, че руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия в събота. Във вторник пък беше съобщено за още едно нарушение на турското въздушно пространство от страна на руски военен самолет. По този повод руският посланик в Анкара е бил привикван за обяснения на два пъти.