Академията на Световните ски награди (World Ski Awards) удостои Банско с приза за най-добър зимен курорт в България за 2013-а година и го нареди в Топ 20 на планетата.

В туристическия бранш отличието е първото по рода си и е еквивалентно единствено на знаменитите „Оскари", които се раздават в киното.

Зимната столица на Балканите получи статуетката си на бляскава гала вечер в хотел „Ароса" в австрийски курорт Кицбюел, където се събра елитът на бранша от 5 континента.

Самото събитие бе отразено грандиозно, след като медийни партньори бяха вестник „Интернешънъл Хералд Трибюн", който се разпространява на английски в 180 страни, списание „Нюзуик", „Нешънъл Джиографик", френската TV5 Monde и CNBS. Така за Банско четоха почти 2 млн. души, а общата телевизионна зрителска аудитория достигна 100 млн.

Над 1 млн. души от цял свят участваха в онлайн гласуването, което започна от 26 август и определи шампионите в 4-те отделни категории - „най-добър зимен курорт", „най-добър ски хотел", „най-добър бутиков хотел" и „най-добро шале".

В конкурса участваха 20 от водещите държави, развиващи зимен туризъм: Австрия, Австралия, Андора, Аржентина, България, Германия Италия, Канада, Нова Зеландия, Норвегия, Русия, САЩ, Словения, Финландия, Франция, Чили, Швеция, Швейцария, Южна Корея и Япония.

Първото сито бе на национално ниво, като победителят във всяка от категориите продължи напред, за да представлява страната си в световен мащаб. От България номинирани за курорт №1 на годината бяха още Витоша, Боровец и Пампорово, но Банско печели абсолютно безапелационно.

„Това е изключително признание за Банско като ски курорт и за България като туристическа дестинация", коментира маркетинг директорът на концесионера на ски зоната в Пирин - ЮЛЕН, Иван Обрейков. Той получи наградата заедно с шефката на фирмата Мая Христоскова от двама легендарни скиори - Михаел Валхофер, който откри сезона на Бъндеришка поляна през 2011 г., и Щефан Еберхартер.

Банско обаче направи дубъл на Световните ски награди, след като още една статуетка отиде под Тодорка - тази за най-добър ски хотел у нас, която взе 5-звездният красавец „Кемпински Хотел Гранд Арена".

Голямата награда за курорт №1 в света стана притежание на френския Вал Торенс (най-високият курорт в Европа, който се намира на 2300 метра в Алпите), а в категорията за хотел триумфира американският „Риц Карлтън" в Бийвър Крийк. Австрийският „Аурелио Лех" (най-добър бутиков хотел) и канадският „Бигхорн" (най-добро шале) са останалите на върха.

„Всички призьори трябва да са горди, че получават тази награда. Няма друга подобна по света", заяви директорът на конкурса Сион Рапсън.