Допълнителни сили ще се включат в издирването на изчезналите в района на връх Ботев трима младежи, съобщава БНР.

Сигналът за изчезването им беше получен в събота около 23 часа. Оттогава екипите на спасителната служба, както и доброволци, ги издирват. Пряка връзка с тримата няма от 8 ч. вчера сутринта, предполага се, че батериите на мобилните им телефони са изтощени.

Нова телевизия съобщава, че в спасителната операция участват около 30 подготвени планинари и спасители.

В издирването се включват и два хеликоптера, съобщи шефът на БЧК Христо Григоров.

Дежурният в Планинската спасителна служба Камен Якимов обясни пред държавното радио, че районът, който ще бъде претърсван днес се намира източно от връх Ботев.

Това не е малък район и поради тази причина ще се включат още планински спасители. Една група тръгна от София, има готовност да се включат колеги от Троянския и Априлския отряд на Планинската спасителна служба. Благоприятни са условията за работа, тъй като времето е спокойно, ясно и тихо и се надяваме на успех, обясни той.

Якимов предполага, че тримата младежи не се намират в някакво застрашаващо живота им състояние.

Обаче информацията за метеорологичното време в района е противоричива, тъй като от Планинската спасителна служба са заявили пред Нова телевизия, че времето е лошо - има мъгла и преваляване. Ако издирването се затрудни, днес ще се включат още 15 спасители от София и Троян.

Двама от изгубените младежи са от Велико Търново, един е от Стара Загора. Всичките са на възраст около 20 години, потеглили са към планината без храна и без екипировка.

Има информация, че са преспали в пещера събота срещу неделя.