Окръжната прокуратура в Разград е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за незаконно извършения ремонт в джамията „Матбул Ибрахим паша".

Както се посочва в съобщение от Апелативната прокуратура Варна, „неизвестният извършител е организирал и ръководил противозаконната дейност в защитена територия за опазване на културното наследство"

Припомняме, на 5 август след сигнал за движение на хора, местните власти правят проверка и заварват четирима строителни работници в джамията, която е паметник на културата и не е активна.

Оказва се, че на пода на на джамията "Ибрахим паша" в Разград са излети 15 куб. м бетон, като по този начин са унищожени и съсипани намерените при археологическите разкопки останки от предходна джамия.
Първоначално бе съобщено, че работниците са заявили, че са наети от Бюрхан Ариф Сюлейман от Дулово, който от доста време в сградата на мюфтийството.

В съобщението от днес, близо два месеца след започване на разследването, производството е срещу неизвестен извършител, а според показанията на работниците, те са наети от лице от Дулово.

Деянието е извършено в нарушение на Закона за културното наследство и се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две до десет хиляди лева, посочват от прокуратурата.

Джамията "Ибрахим паша" в Разград е третата по големина на Балканите, изградена е през 1616 г. Обявена е за паметник на културата през 1997 г. и е включена в каталога на ЮНЕСКО. За сградата се предвиждаха и нови археологически разкопки в преддверието, което едва ли ще бъде възможно след изливането бетона.