На практика бюджетът вече е актуализиран. Това заяви проф. Ганчо Ганчев, съветник на служебния премиер Георги Близнашки, цитиран от БНР. Според него въпросът изкуствено се драматизира.

Ганчев обясни, че не може да се изпълни приходната част така, както е планирана. В разходната също имало корекции, което води до промени в дефицита. По думите му няма как да не се актуализира. „Фактически имаме сериозни отклонения от параметрите, които са заложени в Закона за държавния бюджет", подчерта премиерският съветник.

По повод предвиждането на средства за оздравяването на КТБ, а и на цялата банкова система, проф. Ганчев заяви, че този въпрос ще бъде решен от следващия парламент. Той посочи, че на този етап това е по-скоро жест на добра воля, някакъв стремеж да се покаже желание да бъде решен този въпрос, отколкото някакъв фактически ангажимент.

Проф. Ганчо Ганчев е категоричен, че бъдещото правителство трябва да работи сериозно с БНБ за намиране на решение, което да не изисква използването на средства на данъкоплатеца. Според него има неправилен разчет на риска при правенето на Бюджет 2014 г. „Никой не е предвидил проблеми в банковия сектор и никой не е предвидил дефлация", допълни съветникът на Близнашки.