Договорът на фирма "Карат С" за обслужване на пет автобусни линии на масовия градски транспорт се удължава с една година. Става въпрос за автобусните линии - 4, 30, 42, 84 и 90.

Удължаването на срока на договора бе гласувано днес от Столичният общински съвет (СОС) на първото му редовно заседание.

Да се вземе това решение се налага заради забавяне на процедурата по доставка на 40 нови автобуса за тези линии, която се осъществява от „Столичен автотранспорт" ЕАД. Процедурата тече от края на миналата година, но се обжалва на няколко фази в съда. И заради съдебната лятна ваканция към настоящия момент столичният автотранспорт се оказва, че няма на разположение надеждни автобуси, с които да покрие тези 5 линии.

Наличните резервни автобуси не отговарят на нужното качество и изискванията, така че да може да бъде гарантирана услугата.

С днешното си решение СОС разчита, до една година, докато изтече срокът на договора с „Карат С", процедурата да се отпуши и нужните транспортни средства да бъдат доставени.

Очакванията на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов са до средата или края на декември да излезе окончателното решение на Върховния административен съд, след което е необходимо около месец процедурно време за подписване на договор и до шест месеца за доставка на първите партиди автобуси.

Така до следващото лято "Столичен автотранспорт" ще може да встъпи в обслужване на линиите.