Изложба „Детските права имат лице и история" беше открита днес на площад Света Неделя в София. Фотосите са разположени пред метростанция Сердика и целят да покажат живота на децата в България през призмата на техните права. Снимковата панорама е организирана в рамките на инициативата „УНИЦЕФ Фоторепортери" в партньорство със Столична община по повод 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето.

На представянето й в столицата участваха Тодор Чобанов, зам. - кмет на Столична община, Мария Златарева, зам. - представител на УНИЦЕФ за България и участници във фотоинициативата.

Щастливи сме, че само 2 дни преди 20 ноември 2014 г. - датата, на която отбелязваме 25 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето - можем да открием  фото-изложбата „Детските права имат лице и история" в центъра на София. Целта на изложбата е да покаже живота на децата в България през призмата на техните права. Снимките, които виждате, са избрани сред над 500 снимки, които получихме от деца и от възрастни в рамките на фото-конкурса „УНИЦЕФ Фоторепортери", който се проведе на територията на цялата страна през месец октомври. Журито беше много затруднено в избора и критериите, на които трябваше да отговарят снимките, бяха основно три: да изобразяват едно или повече от правата на децата;  да бъдат оригинални и въздействащи, да отговарят на основни изисквания за качество на изображението." заяви Мария Златарева, зам. - представител на УНИЦЕФ за България.

„Годишнината от Конвенцията за правата на детето съвпада с годишнината от демократичните процеси на съвременна България. През последните години поставихме върху друга гледна точка политиките по отношение на децата, в подкрепа на семейството, в изграждането на обществена среда. Промените са много: в социални институции, в доставчици на образователни, социални и психологически услуги, в ролята на семейството и образователната институция.

Променена е и визията на общината за реализиране на политика за благосъстояние на децата. Столична община е една от първите общини - носител на приза „Община - приятел на детето" - инициатива на УНИЦЕФ. През последните години поставихме акцент върху образователните институции в изграждането на детски градини, модерна образователна среда, върху деинституционализацията, предоставяне на качествени социални услуги, изграждане на обществени места - паркове и площадки за деца и младежи. Финансираме дейности за свободното време, както и много кампании и инициативи на неправителствени организации. Децата на София и България се нуждаят от ефективна държавна политика и подкрепа на много институции." каза Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община.

Целта на снимките е да популяризират правата на децата и за целта изложбата е разделена в категории, отразяващи основните детски права, сред които право на живот, право на име и гражданство, право детето да развие пълния си потенциал, право на семейство и семейна среда, право на информация, право на свобода на изразяване, право на лично пространство и личен живот, право на грижи и закрила, право на добър жизнен стандарт, право на развитие и образование, право на защита от експлоатация, сексуално малтретиране, лишаване от свобода и търговия с деца и др. Близо 500-те снимки, набрани по време на инициативата, са направени от деца и възрастни, любители и професионални фотографи. 50 от тях (25 снимки, направени от деца под 18 години и 25 снимки направени от възрастни) са включени в изложбата, която до края на ноември ще бъде поставена в общо 10 града - приятели на детето - София, Варна, Пловдив, Благоевград, Шумен, Димитровград, Козлодуй, Свищов, Гоце Делчев.

На 20.11.1989 г. ООН приема Конвенцията за правата на детето - първият юридически обвързващ международен документ, утвърждаващ човешките права на всички деца. Преди 25 години светът даде важно обещание на децата: че ще направи всичко по силите да защити и утвърди техните права - да живеят и да растат, да учат, да бъдат чути, да достигнат пълния си потенциал на развитие. Конвенцията за правата на детето е най-широко ратифицираният документ в историята на човешките права. Тя промени начина, по който се гледа на децата - като на човешки същества с обособени права, а не пасивни обекти, нуждаещи се само от грижа и благотворителност.

Целта на инициативата „Община-приятел на детето" е да подпомогне прилагането на Конвенцията за правата на детето на местно ниво и да се постигнат условия, позволяващи реална защита на правата на децата и повишаване тяхното благосъстояние. Става въпрос за град, община или друга система на местно самоуправление, активно ангажирана с правата на децата - там, където гласовете, нуждите, приоритетите и правата на децата са неделима част от обществените политики, програми и решения. В България инициативата започна  през 2008 г., а УНИЦЕФ е организацията, която я легитимира в рамките на своята глобална инициатива "Град приятел на детето".