Прекратяват грипната ученическа ваканция в област Русе и от утре всички учебни занятия ще бъдат подновени. Епидемията обаче остава.

Това съобщи д-р Цветелина Мирчева от Регионалната здравна инспекция. 

Към момента се наблюдава спад на заболеваемостта - средно 250,48 на 10 хиляди души от населението. Тези стойности все още са високи и дават основание обявената епидемия в областта да продължи. Остават и противогрипните мерки в лечебните заведения.

Най-рязко е намаляла заболеваемостта при децата на възраст от 5 до 14 години. Наблюдават усложнения след прекарания грип, проявяващи се най-често в пневмонии.

Две от изпратените осем проби за изследване миналата седмица в лабораторията в София показали наличие на щама А /H1N1/ или т.нар. свински грип.

Грипната ваканция в Смолян също няма да се удължава и от утре всички училища възстановяват учебните си занятия. От 8 февруари всички ученици в общините Смолян, Девин и Чепеларе влизат в клас след петдневна принудителна ваканция. Здравната статистика от последната седмица показва намаление на болните от грип и от остри респираторни заболявания.

Грипната вълна преминава към община Баните, където над 30 процента от учениците са болни и отсъстват от клас. От утре двете училища в селата Баните и Давидково са разпуснати в тридневна грипна ваканция.

Отменени от днес са ограниченията заради грипната епидемия в Пернишка област. Заболеваемостта е спаднал под 300 на 10 000 души. Днес са регистрирани 26 болни от грип. Редовни занимания се водят вече и всички училища в региона.