Френският президент Никола Саркози подчерта пълното единомислие между Франция и Германия по въпросите за противодействие на световната финансова криза.

Саркози и германският канцлер Ангела Меркел дадоха обща пресконференция след откриване мемориала на Шарл де Гол в Коломбе ле Дез Еглиз.

По думите на Саркози Франция никога не е предлагала създаването на еврофонд за управление на кризата.

Настоящата криза изисква извънредно бързи решения, подчертава Саркози. По думите му често ще се случва ръководителите на страните да се будят нощем, за да взимат решение преди сутрешното отваряне на пазарите.

Европейският фонд не би позволил да се действа с подобно темпо и ще създаде гигантски проблеми относно оперативността на вземането на решения, обяснява още Саркози.

Той съобщи, че преди утрешното заседание в Париж на 15 страни от еврозоната ще проведе среща с британския премиер Гордън Браун, президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

Независимо, че политолозите акцентираха на френско-германските разногласия по подходите за справяне с кризата, наблюдателите коментират, че лидерите на двете страни са съумяли не само да сближат позициите си, но и да демонстрират пълно сходство на политиките си по този въпрос.