Не съм имал намерение да убивам, обяви пред съда англичанинът Мейсън Кристофър, обвинен за убийството на 18-годишния Емил Ботев. Процесът срещу англичанина започна в Софийски градски съд, като той настоя да протече по съкратената процедура, т.е. без изслушване на свидетели и експерти. За тази цел обаче законът е категоричен, че подсъдимият трябва да е признал вината си - нещо, което не се чу в прав текст от устата на Мейсън.

Припомняме, Емил Ботев бе убит на 10 юни 2014 г. в столичния квартал „Горубляне" на бул. „Самоковско шосе". Мейсън умишлено умъртвил младежа, нанасяйки му удари с нож в областта на сърцето и корема.

Прокуратурата изчете обвинителния акт. Във фаталната нощ приятели на Емо били в двора на училище в „Горубляне". Там обаче се намирала и компанията на Мейсън. По неясни причини между двете групички възникнал конфликт. „Не се правете на мъже, защото ще кажа на правилните хора и ще видите какво ще стане", заявил един от аверите на подсъдимия, но така и не стана ясно какво е продиктувало заканата.

По това време Емо и Мейсън не били в училището. Приятелите на англичанина решили да му позвънят и да го повикат. Той от своя страна решил да се присъедини, след което групата отишла до столичния кв. „Дружба", където подсъдимият живеел и го взели с кола. След това момчетата потеглили обратно към училището, като Мейсън им споделил, че носи нож. Междувременно между останалите от компанията на Мейсън в училището и приятелите на Емо последвала размяна на реплики, като сред обидните квалификации прозвучала думата „мангал" по адрес на един от аверите на англичанина.

Въпреки че по-рано Емо е казал на приятелите си, че възнамерява да си ляга, той пристигнал в училището, а другарите му подробно му разказали за конфликта, който се е разпалил. В това време на мястото пристигнали Мейсън и останалите момчета. Подсъдимият тръгнал към компанията на Емо, говорейки на английски.

Обвиняемият за убийството на 18-годишния младеж се отличавал от останалите момчета с атлетичност и татуировки по ръката и ключицата. Слизайки от колата Мейсън тръгнал към приятелите на Емо с думите: „Ей сега ще видите кой е мангал". Вероятно именно тази квалификация доразпалила разразилия се конфликт, който прераснал в масово меле. След няколко минути Мейсън и приятелите му се качили в колата на единия и потеглили в посока на заведение, намиращо се на „Самоковско шосе". Там те слезли и се затичали в различни посоки.

В това време в същата посока се отправили и приятелите на Емо, както и самият той. На един от светофарите на „Самоковско шосе" компанията на убитото момче забелязала Мейсън, който в това време тичал. Емо слязъл от колата, която в това време била спряла на червен светофар и подгонил Мейсън.

След като го застигнал, Мейсън продължил да държи нож в ръката си и изчакал Емо да се приближи. След като това се случило, Мейсън замахнал с оръжието отгоре надолу и нанесъл няколко последователни енергични удара. Междувременно с лявата си ръка хванал Емо през рамо и придържайки тялото му, нанесъл първия удар в корема на момчето. Последвал и втори удар в областта на гърдите, като това довело да пробождане на дясната камера на сърцето.

След фаталния удар англичанинът пуснал тялото на Емо и той се свлякъл на земята. Починалото момче успяло да извика „Помощ, наръгаха ме". След зова за помощ приятелите му подгонили Мейсън, успели да го застигнат и заобиколят. Никой обаче не успял да го спре, след като няколко секунди по-късно Мейсън отново побягнал. Вероятно момчетата са били респектирани от факта, че подсъдимият е продължавал да държи ножа в ръцете си. След като успял да избяга, приятелите на Емо се върнали при него и го качили на задната седалка на колата.

Отправили се към Окръжна болница, но когато стигнали там, Емо вече бил изпаднал в безсъзнание. Въпреки усилията на лекарите момчето издъхнало.

Докато държавното обвинение прочиташе обвинителния акт близките на Емо и неговите приятели не успяха да сдържат сълзите си.

Мейсън заяви в съдебната зала: „Много хитро е написан този обвинителен акт". По думите му, са спестени съществени факти. Пред магистратите той разказа, че на кръстовището на светофара е пристигнала кола, от която са слезли трима мъже с три метални пръта. По думите на обвиняемия, той и приятелите му се опитали да избягат, но дошли още хора.

Той се оплака, че бил нападнат в гръб, поради което се е обърнал да се защити.

Не исках да нараня нито един от тях", категоричен бе Мейсън в съда.

По време на днешното съдебно заседание бяха прочетени показанията от разпитите в досъдебната фаза на 10-ина свидетели.

„Червото ми е излязло", промълвила жертвата по пътя към болницата. Това стана ясно от свидетелския разпит от досъдебното производство на Михаил Орлинов. Именно той е шофирал автомобила, с който приятелите на Емо са го откарали към медицинското заведение, където по-късно той е издъхнал. Момчето разказва, че през цялото време са окуражавали приятеля си. Дори самият Орлинов го е убедил, че всичко ще бъде наред. „Видях и усещах, че му беше трудно да диша", заявил Орлинов по време на разпита. Той и останалите момчета занесли Емо на ръце до спешното отделение на Окръжна болница, където лекарите веднага го поели. Самият свидетел не знае причината, заради която се е стигнало до наръгването на Емил Ботев.

Процесът протича по съкратената процедура, но заради изискване да бъдат прочетени показанията на всички свидетели от досъдебната фаза, в рамките на днешния ден до край не се стигна. Следващия път се очаква да бъдат прочетени още около 20-ина свидетелски показания.

Съдът насрочи три дати - 13 февруари, 27 февруари и 6 март, като се очаква на последната процесът да достигне финалната си фаза.

На излизане от съдебната зала приятелите на убитото момче изпратиха Мейсън с викове „Убиец", „Ще гориш в ада". Той от своя страна не отвърна нищо и бе отведен от съдебна охрана.

И преди днешното заседание момчетата отново се събраха и издигнаха транспарант „Справедливост за Емо", като с този призив те настояха за справедлив процес.