Руските военновъздушни сили в Сирия оставиха много западни военни експерти изненадани, след като те не са очаквали, че Русия има капацитета да извършва военни операции с подобна ефективност.
Това се посочва в анализ на базирания във Вашингтон институт „Брукингс".

В миналото много експерти са наричали руските въоръжени сили слаби, особено когато става въпрос за военновъздушни и военноморски сили. Но руските въздушни удари в Сирия са доказали, че грешат, допълват от мозъчния тръст.

Оценките на способностите на руската армия са били неточни, след като често западни анализатори се опитват да дискредитират руските военни способности. Обаче със своята ефективна кампания в Сирия Москва още веднъж е доказала, че тези експерти бъркат, изтъкват анализаторите.

„Ню Йорк таймс" дори посочи, че руските военновъздушни сили извършват толкова въздушни удари в един нормален ден, колкото водената от САЩ коалиция е извършила за един месец.

Почти никой от нашите съюзници от НАТО не може да се мери с това, което Русия направи досега в небето", посочва „Брукингс" в статията си.

„Използвайки малки по размер, евтини, технологично прости и лесно произведени кораби, руският флот показа уникална способност и подчертава резултатите от усилията си за модернизация на военноморските си сили, голяма част от които са неизвестни", коментират още от американския мозъчен тръст.