Аз търся единствено консенсус, разбирателство, спокойствие, стабилност в държавата, за да дойдат инвестициите, да ни отпушат фондовете, да влязат пари, пък след това можем и да си отиваме.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на НС в отговор на въпрос дали ще сближи позициите с червените, за които се говори, че ще правят вътрешен клуб в БСП (вчера Мая Манолова опроверга това, б.р.).

Това е единственото, което ме интересува, единственото, което правя, подчерта той. Борисов призова за смирение.

Партиите пък в името на народа трябвало да запазят стабилността в държавата.

Що се отнася до патриотичния фронт, министър-председателят не е притеснен и не смята, че патриотите ще разклатят коалиционното управление. Ние имаме коалиция с РБ, подчерта Борисов. Поел съм ангажимент да работя дори в правителство на малцинство в името на хората и държавата и мисля, че всеки ден го доказваме с това, което правим, отчете той.

Всяка партия можела да прави това, което счита за добро за себе си. В случая аз не се ръководя от това, което е добро за ГЕРБ, а от това, което е добре за държавата, категоричен бе Бойко Борисов.

По повод избора на областен управител на София град, считан за човек на Корман Исмаилов, премиерът каза, че не знае кой на кого е в РБ и това не го касаело.

По подобен начин, малко по-рано - по време на парламентарния контрол, Борисов отговори на въпрос за назначените зам. министри на икономиката.

По какъв начин са назначени двамата заместник-министри на икономиката Любен Петров и Даниела Вазиева, поиска да разбере от премиера Бойко Борисов народният представител от БСП Мая Манолова.

Социалистката представи от парламентарната трибуна моменти от биографията на двамата зам.-министри, като посочи, че Петров е вторият човек в партийната йерархия на СДС, а другият заместник на Божидар Лукарски идва от регионалния инспекторат по образованието в Русе, но пък е областен координатор на движение „България на гражданите".

„Това ли са хората, които ще извадят България от тежката икономическата криза. Какви са критериите, по които правите назначения?", поинтересува се Манолова.

Премиерът Борисов от своя страна заяви, че е дал дума пред себе си и вече ще отговаря на такива въпроси поновому. „Доверяваме се на преценката на нашия коалиционен партньор Реформаторския блок за назначението на министър Лукарски и неговите заместници. Вярвам, че ще допринесат за изпълнение на целите на Министерство на икономиката. Благодаря ви за вниманието", спокойно прочете отговора си Борисов.

С новия стил на отговор не ме убедихте, но предизвикахте саркастичните усмивки на бизнеса в България", върна отговора и Манолова и припомни, че според коалиционното споразумение на кабинета „Борисов 2", любезно разпространено от пресцентъра, отговорност за назначенията в правителството носи премиерът.

„Трудно с такива назначения ще направите успешни реформи, но може би така удовлетворявате глада на вашите коалиционни партньори", предположи още „червената" депутатка.

„Преди време колегите от ДПС казаха, че ще победят с любов и им се получи повече от това, което вие се опитахте да постигнете, като сеете с омраза", се върна към стария си стил Бойко Борисов и отново помоли социалистите да се отнасят с повече уважение и смирение към резултатите от изборите, според които ГЕРБ е победител.

Премиерът използва момента, за да се похвали, а именно - „колкото и да ни беше трудно, с колегите от РБ, ПФ, АБВ Европейската комисия одобри първата българска оперативна програма от новия програмен период. Тя има бюджет от над 2 млрд. лева и ще подкрепя социалната политика на страната ни".