Австрийската полиция започна да отказва достъп на някои мигранти да прекосят южната граница със Словения, обяви говорител на полицията, цитиран от ДПА.

На около 100 души не е им позволено да влязат от Словения в Австрия, тъй като те нито търсят убежище, нито са представители документи за пътуване и преминаване през граничния пункт Spielfeld, добави говорителят.

Мигрантите освободиха магистралата край Одрин
Още...

Вчера вътрешният министър на Австрия Йохана Микл-Лейтнер каза, че не симпатизира на бежанци, които не са подали документи за убежище на Балканите, а се опитват да достигнат до по-богати държави.

Според правилата на ЕС бежанците трябва да подадат документи за убежище още в първата стъпила в съюза страна. Правилата често се игнорират това лято, тъй като броят на мигрантите нарасна главоломно.

Близо 13 хиляди мигранти са пристигнали в Австрия през уикенда през Унгария, където границата остава отворена.  Запитан защо полицията третира унгарската граница по различен начин, говорителят подчерта, че Унгария отказва да поеме мигранти.

През уикенда около 700 души са навлезли в Австрия от Словения, докато 7 хиляди новопристигнали се очакват днес от унгарската граница.

В същото време Унгария е отворила основния граничен пункт със Сърбия. Именно затварянето му доведе до поток от хиляди мигранти към Хърватия, които пък после се насочиха към Словения и Унгария.

Вътрешните министри на Унгария и Сърбия съвместно отвориха пункта Хоргош- Рьоске 1, който беше затворен от понеделник.

„Ситуацията диктуваше затваряне на граничния пункт, но при сътрудничество с нашите сръбски колеги проблемите бяха преодолени и условията позволиха отварянето му", каза унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер.

Пинтер и сръбският му колега Небойша Стефанович отвориха пункта, който е основна връзка между Белград и Будапеща.

След като унгарското правителство остро разкритикува хърватските власти, унгарският външен министър Петер Сиярто влезе в спор и с румънския си колега заради действията на Унгария да изгражда огради по границите със съседите заради мигрантите.

Унгария сега изгражда огради по границите с Хърватия и Румъния.

Румънският външен министър Богдан Ауреску нарече затварянето на границата „аутистичен и неприемлив акт", който нарушава духа на ЕС.

Очакваме сдържаност от външния министър на чиято страна премиерът е изправен пред съда, каза Сиярто, имайки предвид обвинения в корупция румънски премиер Виктор Понта.

Ние сме държава, която е на повече от 1000 години, която през историята си е трябвало да се защитава, но и да защитава Европа много пъти. Сега това е начин без значение дали румънският външен министър му харесва или не, добави унгарският топ дипломат.

Унгарското външно министерство извика румънския посланик на консултации във ведомството в понеделник.

Около 25 хиляди мигранти са пристигнали в Хърватия от 16 септември досега, съобщи хърватското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Близо 4 хиляди са блокирани в граничния район Товарник близо до границата със Сърбия и в следващите дни се очаква да бъдат транспортирани към унгарската граница.

По данни на хърватското външно министерство около 700 мигранти сега се намират на пунктовете Брегана и Хармица на границата със Словения.

Според информации на местните медии сред бежанците има много болни. Повечето от тях идват от Сирия и Ирак, но има и от Афганистан, Пакистан, Бангладеш и от африкански страни.