8,5 млн. лв. от републиканския бюджет ще бъдат осигурени за участъка Шумен - Белокопитово от автомагистрала „Хемус". Това решение е взето след работна среща в Министерството на финансите, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).

В срещата са участвали вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, заместник-министърът на регионалното развитие инж. Ангел Петров и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Постановление за предоставяне на средствата ще бъде прието на заседание на Министерския съвет.

Екатерина Захариева е убедена, че с тази стъпка отново се дава ясен знак, че нормализирането на взаимоотношенията на държавата с бизнеса е от първостепенно значение за възстановяване доверието в институциите.

С осигуреното финансиране ще бъдат платени изпълнените от началото на годината строително-монтажни дейности на отсечката Шумен - Белокопитово. Досега строителят - Автомагистрали „Черно море" АД, е представил в Пътната агенция три сертификата за около 8 млн. лева. С целевото финансиране изпълнителят ще може да изплати заплатите на работниците на обекта, да покрие разходите си за суровини и да продължи работата по изграждането на инфраструктурния обект, уточняват още от агенцията.

От своя страна председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров увери, че очаква до 20 дни парите да бъдат по сметките на Автомагистрали „Черно море" АД.