Първият болничен комплекс за спешна помощ, от т.нар. „малки Пироговчета", ще бъде изграден в Бургас, съобщи в морския град здравният министър Таня Андреева, която присъства на кръгла маса за проблемите на спешната помощ у нас и решаването им, съобщава БГНЕС.

Андреева каза още, че първите випуски парамедици и лекарски асистенти започват да се обучават от есента.

Причините за изграждането на такъв център именно там са наличието на рафинерията, летище, магистрали, както и увеличаването на населението в областта през летния сезон.

Общо ще бъдат създадени 11 специализирани комплекса. В тях ще може да се оказва спешна медицинска помощ. Освен създаването на инфраструктура и оборудването, специалистите ще бъдат обучавани в чужбина, каза още Андреева.

Проблемите пред спешната помощ у нас са много, добави министърът. Една от грешките, според Андреева, е че е прилаган унифициран подход навсякъде, а всеки регион е специфичен - с пътища, с отдалеченост, с население. В Бургас, например, ще се изградят 10, т.нар. „спешни точки".

„Този достъп до спешна помощ ще бъде осигурен в 10 от 13 общини. Ще има филиали в Царево, Созопол, Несебър, Руен, Сунгурларе и Средец. Спешните приемни отделения ще бъдат в Айтос, Поморие и Карнобат, уведоми здравният министър.

В кол-центровете на 112 се обсъжда възможността да се внедрят диспечери, които да прецизират случаите за спешна помощ и да реагират адекватно. В мобилните екипи, които ще работят в труднодостъпни райони, ще има система за „Телемедицина". Така, парамедиците и лекарите, ще могат да подават информация за състоянието на пациента в движение, пътувайки към спешния център, за да може екипът в него да е подготвен и да реагира адекватно.