Не сме съгласни с всички направени препоръки за промяна в дейността на прокуратурата, описани в последния доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Това каза главният прокурор Борис Велчев преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

Относно случаят с евроизмамите на Марио Николов и Людмил Стойков, Велчев каза, че в момента разследването срещу тях може да приключи веднага щом прокуратурата получат поисканата съдебна поръчка от САЩ.

По препоръка на ОЛАФ срещу двамата има повече от едно дело, като всички дела се разглеждат като взаимно свързани и като част от организирана престъпна дейност.

Припомняме, в доклада на ОЛАФ, изпратен в министерски съвет и раздаден вчера от вицепремиера Плугчиева на Висшия съдебен съвет се посочва, че двамата бизнесмени са се опитали да извършат далавера по програма САПАРД за над 23 млн. евро.
Проверка на ОЛАФ установила, че групата на Стойков и Николов е използвала подправени и с изкуствено увеличени цени оферти, приложени към молбите им за финансиране по САПАРД.
Според Европейската служба групата на двамата бизнесмени е криминална мрежа от компании, състояща се от повече от 50 предприятия и европейски и офшорни компании.

В доклада на ОЛАФ са включени факти, които са на масата на магистратите. Те не са открити от ОЛАФ, а от българските правоохранителни органи
             Михаил Миков

Велчев бе категоричен, че тази група е известна и на родната прокуратура.

Питам се в какво ли се изразило покровителството на държавата над тази група", коментира Велчев обвиненията на ОЛАФ, ме арестувани членове на тази група са пуснати под гаранция.

Според главния прокурор независимо от подозренията срещу Стойков - които остават и към този момент - за пряко участие в евроизмами, те не могат да бъдат доказани и затова ще се действа по данните за пране на евросредства, което разследване ще бъде доведено до край.

Велчев припомни, че прекратяването на делото срещу Стойков за участие в евро измами е било от две инстанции на съда - Софийски градски и Софийски апелативен съд.

„Нещо повече, съдилищата промениха основанията за прекратяване от липса на достатъчно доказателства в липса на престъпление , каза още Велчев и допълни
„Казвам това, не за да размия отговорността, а за да подчертая, че сме изпълнили всичките си задължения спрямо закона".

Припомняме, Людмил Стойков е сред спонсорите на кампанията на президента Първанов.
В началото на миналата година името му бе замесено в скандала с разкритията на наши и чужди служби за огромни злоупотреби и зточване на над 7 млн. евро от САПАРД.

Плугчиева бясна на ВСС:
Вместо да работят по доклада на ОЛАФ, те го дават на медиите
             Още...

След като получи доклада на ОЛАФ вчера, днес Велчев отбеляза, че не е съгласен, че трябва да се подобрят взимоотношенията с фонд „Земеделие" .

В доклада е записано и забавянето и ненавременната координация между прокуратурата и комисията „Кушлев".

Велчев изрази несъгласието си и в тази критика с аргумента, че всички дела, по които работи прокуратурата непременно се съобщават на комисията, няма пропуснати запори на имоти по тези дела.

„Като цяло обаче препоръките са съвсем основателни, главната от тях за нас е подобряването на диалога с ОЛАФ", каза още Велчев.

Той допълни, че в продължение на повече от година, прокуратурата е търсила най-подходящата форма за взаимодействие с ОЛАФ и дълго „се е лутала".