Трима души са задържани в рамките на специализирана полицейска операция "Оръжейниците", съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БиТиВи.

Новата МВР акция е за противодействие на нелегалната търговия с оръжие. Обиските и претърсванията ще продължат през цялата нощ, добави министърът.

Задържани са три лица: Пламен Николов, Стефан Стефанов и Рашо Рашев.

Николов е с присъда за кражба и регистриран за кражба на оръжие; Стефанов (47 г.) е неизвестен на органите на реда, а Рашев (48 г.) - известен за криминални прояви, с регистрации за незаконно притежаване на оръжие и измама в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Николов е добре познат на полицията. При обиск в дома му в село Крън през 1998 година са иззети автомат, два пистолета, боеприпаси, голямо количество части за пистолети, револвери и автомати.

При последвало претърсване тогава в местността  "Селището", по пътя за връх Бузлуджа, на различни места са открити заровени два пистолета, части за гранатомет, боеприпаси, големи количества части за пистолет "Макаров" и за автомат "АК".

Акцията тази нощ е стартирала със задържането на 50-годишния Пламен Николов от село Крън.

Осъжданият за кражба и незаконно производство и търговия с оръжие мъж е заловен от служители на сектор "Борба с организираната престъпност" - Стара Загора  и РУ "Полиция" - Казанлък на няколко километра от връх Бузлуджа, непосредствено след извършена покупоко-продажба на автомат "Калашников" и пистолет "Макаров".

При последвал обиск в дома му в село Крън е открита нелегална работилница, оборудвана с машини, инструменти и екипировка за производство на оръжие.

От жилището са иззети още един пистолет "Макаров"; два газови автоматични пистолета "Екол", преработени в бойни; 8 револвера; 850 патрона; заглушител, 30 цеви и множество части за пистолет "Макаров"; над 20 цеви за автомат "Калашников и др.

Николов е задържан за срок до 24 часа.

Към настоящия момент са открити 4 автомата „Калашников", 6 карабини от различен калибър, 13 пистолета от различни марки, 8 револвера, 4 гранати, 3 заглушителя за пистолети, 2 противопехотни мини, над 2000 патрона от различен калибър, пълнители за автомат „Калашников", цеви и различни части за автомат „Калашников" .

Операцията се провежда на територията на София и Пловдив и първомайското село Градина.

Всичкият този арсенал е от територията на София, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БиТиВи.

По думите му предстои да се правят експертизи на оръжията, но според информация, те са били подготвяни за купуване от представители на организираната престъпност.

Може да се върви и към хипотезата за подготовка на подобни оръжия за трафик извън страната, допълни още силовият министър.

Цветан Цветанов съобщи още, че „Оръжейниците" не е свързана с акция „Килърите".