При избора на Висш съдебен съвет (ВСС) и нов главен прокурор най-важно е прозрачната процедура за номинации, категоричен е държавният глава Росен Плевнелиев.

„В следващите месеци ще се дебатира и хората очакват силна легитимност на новия ВСС и на новия главен прокурор, а тя може да се постигне с пълна прозрачност на процедурата - да се знаят достатъчно рано кандидатите, да се знаят техните мотиви, да се знае кой ги е издигнал, да се види публично какви имоти притежават, какви дела са гледали, какво са отсъдили", заяви Плевнелиев.

Той каза това след като в Конституционния съд (КС) съдия Кети Марков положи клетва. Президентът изтъкна нейното назначение като пример за прозрачна процедура.

Той подчерта, че е имало достатъчно време за обсъжданията, че кандидатурата й е била подкрепена от неправителствени и професионални организации и добави: „Аз подписах нейното назначение с пълна съвест, защото процедурата беше прозрачна".

Помолен да коментира последните дебати в Парламентарната правна комисия за избора на новия ВСС, държавният глава каза, че случилото се в Комисията е по-скоро отваряне на една опция. По думите му това е отваряне на една възможност, за която няма данни, че ще се използва.

„Ще видим какво ще се случи в парламента", каза той и коментира, че според него дали 2500 с пряк избор или 500 с пряк избор ще посочат новите членове от квотата на съдиите във ВСС не е толкова важно. "Важно е процедурата да е максимално прозрачна", подчерта държавният глава.
Той добави, че би имал по-голям проблем, ако 2 500 човека бъдат затворени в НДК и решат въпроса по кандидатури, които някой им е спуснал отгоре, отколкото 500 човека, пак в НДК, да разгледат публично оповестени кандидатури.

Новият конституционен съдия Кети Маркова изрази опасения, че Конституционният съд може да се превърне във вид Районен съд.
„Влезе ли дребнотемието в него с индивидуални жалби, функцията на КС ще бъде обезценена", каза тя, обяснявайки защо е силно резервирана към допускането на индивидуална жалба в КС.
Според Кети Маркова, правата на гражданите са достатъчно защитени със сегашния регламент на сезиране на КС.

„Всеки субект, и обмудсмана, са достатъчни гаранции, че няма да се допусне накърнено право да остане незащитено", категорична е Маркова.

По повод работата на КС тя каза още, че няма съдебна практика, която да се ползва със статута на „свещена крава" и категорично заяви, че когато има основания една практика да бъде променена, КС ще намери смелост да промени практиката и да изложи съображенията си.