В продължение на години имуществото на жителите на котленското село Градец било обект на посегателство от местните цигани. Оплакванията дошли от самите жители, съобщават от ВМРО.

На територията на землището на селото в продължение на десетилетия се извършвал незаконен добив на инертни материали - облицовъчен камък. От партията посочват, че до преди няколко години циганите са го добивали незаконно от стари кариери и от общински поземлени имоти. Според тях това ставало по поръчка и с протекцията на местни фирми, занимаващи се с този бизнес.

Жители на селото твърдят, че всички знаят за незаконния добив, включително кметът на община Котел, полицията в града, ОДМВР-Сливен. Мерки обаче не се предприемали. „Тези, които добиват, и тези, които ги пазят, твърдят, че „тука е държава в държавата, ние сме държава в държавата", жалват се хората.

За да търсят облицовъчния камък, циганските групи дупчат земеделски земи. До момента са засегнати около 2000 декара обработваеми земи частна и общинска собственост. Дупките варират от 1 до 8 метра. Тъй като районът попада в обхвата на „Натура 2000", подобен добив в такъв обем там не може да се извършва, уточняват от ВМРО. Освен това нямало издадени и разрешения за добив на инертни материали.

Земеделските производители от селото и собственици на земеделски земи се оплакват, че освен от циганската мафия, която добива незаконно инертни материали, имотите им се съсипват и от горската мафия. Без съгласие и разрешение на собствениците, дърводобивните фирми и работниците им преминават през имотите с тежка техника и унищожават продукцията им.

В селото имало около 30 камиона, които не отговарят на условията на Закона за движение по пътищата. Те обаче се ползват ежедневно за извозване на незаконно добития облицовъчен материали и дървесина.

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки определи ситуацията като един перманентен геноцид на местно ниво от циганското население над българското. Около 5000 души се формално се водят записани в село Градец. Едва няколкостотин обаче имали законни жилища и собственост. Останалите нямали нищо. С мълчаливото съгласие на кмета и полицията обаче ползвали всичко чуждо като свое.

Ресорен за контрола по добива на подземни богатства е министърът на енергетиката. Ангел Джамбазки се ангажира да постави въпроса пред него, както и пред министрите на вътрешните работи и земеделието и европейските институции, тъй като нарушенията са в зоната на „Натура 2000".