Има ръст от 0,5% на Брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие на годината спрямо първото. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът участва в 96-та Конференция на ръководителите на статистически служби на страните членки на Европейския съюз.

Това е първи ръст на БВП от началото на рецесията, която започна в края на 2008 г. и началото на 2009 г. Той се дължи основно на увеличаването на износа, посочи премиерът.

Според статистиката това означава край на рецесията. Обикновеният българин обаче все още изпитва на гърба си икономическата криза и затова са необходими още усилия, заяви Борисов.

На излизане от залата пред събралите се журналисти премиерът каза че предпочита ръстът да е бил 5%, но все пак данните показват, че силите на правителството за тази една година са дали резултат и това „ни амбицира да продължим по този път".

Методиката за изчисляване на БВП спрямо предишното тримесечие е широко застъпена  в европейската и международна статистика, като до сега България бе една от малкото страни в ЕС, които не даваха такива данни, а единствено за същото тримесечие на миналата година.

Премиерът допълни, че методиката е разработвана повече от 2 години, като началото е дадено от предишното правителство.

Председателят на НСИ Мариана Коцева изтъкна, че това е важен напредък за българската статистика, като допълни, че изчисленията на тримесечна база ще станат редовни.

Относно проверката на Евростат за достоверността на статистическите данни, касаещи достоверността на макроикономическите показатели, Коцева заяви, че няма притеснения.

За нас политиците е важно да получим обективна, пълна и навременна информация и за състоянието на икономиката, и за социалното положение на хората, и за околната среда, коментира Борисов.

Без качествена статистическа информация не можем да приемем адекватни решения и да разработваме необходимите политики, допълни той.