Президентът на Италия Джорджо Наполитано заяви, че ще разпусне парламента, ако в най-кратък срок не бъде сформирано ново правителство.

В кратки срокове или ще бъде сформирано ново правителство, което ще може да взема по-нататъшни решение, с подкрепата на парламента, или парламентът ще бъде разпуснат, и предизборната кампания ще започне в най-кратки срокове", каза Наполитано, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В изявлението, целящо „разсейване на всички съмнения и неясноти", Наполитано заявява, че няма никакви съмнения, че Берлускони ще подаде оставка веднага след приемането на новия закон за финансирането „до няколко дни".

Той заяви, че са неоснователни опасенията, че Италия може за дълъг период от време „да остане без правителство и парламент". „Гарантирано е, че ще бъдат взети необходимите решения", допълни още той.

Силвио Берлускони и неговите поддръжници настояват за провеждане на нови избори. Те се противопоставят за съставяне на ново правителство, включващо политическите сили в страната.

Припомняме, че италианският премиер смята да подаде оставка, след като парламентът приеме мерките и реформите, обещани от Рим на Брюксел