Внесоха обвинителен акт в Софийския градски съд срещу бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева, съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП).
С действията си тя е помогнала на две фондации да придобият 200 хил. лева

Василева е обвинена за извършени престъпления по служба, съобщиха от прокуратурата. В качеството си на длъжностно лице, за времето от 03.01.2013 г. до 20.06.2013 г.,

Василева не е изпълнила служебните си задължения, като не е провела процедура за възлагане на обществени поръчки по ЗОП, а директно е сключила договори. С тях е възложено изпълнение на услуги за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и Бургас.

Василева също така е превишила правата си, като е сключила пряко въпросните договори, което е в правомощията на председателя на комисията. Според обвинението, тя е целила да набави за фондация "SOS - семейства в риск" в гр. Варна и за сдружение "Равновесие" в гр. Бургас, облага в размер на 200 940 лв. (двеста хиляди деветстотин и четиридесет лева).

Така за държавния бюджет са настъпили вредни последици в горепосочения размер и освен това е уронен престижа и доверието в държавната администрация.

Второто обвинение срещу Антоанета Василева е за сключен анекс към Рамково споразумение. Тя лично е положила подпис, което е в правомощията на заместник министър-председател и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора.

С това действие Василева е набавила за себе си 3 607 лв. (три хиляди шестстотин и седем лева). По този начин за бюджета на проект за Превенция на трафика на хора, принадлежащи към етнически групи, са настъпили вредни последици в горепосочения размер, се казва в съобщението на прокуратурата.