Сирийският президент Башар ал-Асад обвини Запада, че се опитва да отслаби Русия като превръща Украйна в марионетна държава. Същата тактика била използвана и срещу неговата собствена страна, съобщава „Ройтерс".

„Продължавам да се връщам към факта, че съществува връзка между сирийската криза и случващото се в Украйна", заяви Асад в интервю за „Российская газета".

„Първо, защото и двете държави са важни за Русия и второ, защото целта и в двата случая е да се отслаби Русия и да се създаде марионетна държава", посочва той.

САЩ и ЕС наложиха икономически санкции на Русия заради ролята й в украинската криза.

Запитан за втората серия от срещи между съперничещите си страни в Сирия в Москва на 6-7 април, на които Асад няма да присъства, президентът каза, че тези, които ще участват не трябва да изпускат поглед от основната цел - възстановяване на мира.

На първата серия от срещи в Москва през януари е постигнат малък напредък. Много представители на сирийската опозиция в опит да избегнат разговорите през януари заявиха, че ще участват единствено в срещи, които ще доведат от отстраняването на Асад от власт.

По-рано стана ясно, че сирийският президент Башар ал-Асад е отворен за диалог със САЩ. Това обяви самият лидер в интервю за телевизия CBS, съобщава АФП.

Асад заяви, че е нужно подобен диалог да бъде основан на взаимно уважение.

„По принцип в Сирия можем да кажем, че всеки диалог е нещо позитивно", заяви Башар Асад.

Запитан за отношенията между Сирия и САЩ, Асад заяви, че няма директна комуникация.

Официални представители от Държавния департамент неотдавна заявиха, че Асад никога няма да бъде част от преговорите за края на сирийския конфликт, който вече е в петата си година, но официални лица от неговото правителство могат да са част от процеса.

На 15 март държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон в крайна сметка ще трябва да говори с Асад за установяване на мир.

Това предположение разтревожи групите от опозицията, които държат Асад за отговорен за конфликта. Говорителката на Държавния департамент обаче по-късно заяви, че Кери е имал предвид представители на режима на Асад, а не самият Асад.

САЩ отдавна заяви, че иска да бъде договорен край на войната в Сирия.