Президентът на Украйна Петро Порошено изрази надежда, че резултатите от днешната среща в Минск ще дадат възможност за договаряне и установяване на мир на украинска територия, предаде ИТАР-ТАСС.

„Искрено се надявам резултатите от срещата да доведат до мир и да дадат възможност за постигане на споразумение, което да донесе мир на територията на Украйна", каза той по време на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко.

Той подчерта, че за първи път има шанс за провеждане на преговори в благоприятен формат.

По график Украйна изпълнява всички свои задължения за ратифицарането на Споразумението за асоцииране с ЕС, заяви представител на президентската администрация на Украйна след среща на Порошенко с върховния представител на ЕС по външна политика Катрин Аштън в Минск.

Припомняме, днес ще се проведе среща на лидерите на страните членки на Митническия съюз ( Русия, Беларус и Казахстан) Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев с президента на Украйна Петро Порошенко. На срещата ще присъстват също шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън, еврокомисарят по търговията Карел де Гухт и енергийният комисар Гюнтер Йотингер.

От Кремъл не изключват възможност за частна среща между Путин и украинския му колега.