В присъствието на просветния министър, на депутати, изтъкнати учени и преподаватели и много студенти ректорът на СУ проф. Иван Илчев тържествено обяви в аулата на университета учебната 2011-2012 за открита.

Той пожела на първокурсниците успешен път, предприемчивост и амбиции в новия свят, който ще изградят, а на преподавателите енергия и инат.

Не им вярвайте, че в бъдеще ще се слуша някой си Пешо или Велина, а не Бетовен

Проф. Илчев с болка отбеляза, че сега едва ли има държава в Европа, където да се дават толкова малко пари и да се обръща толкова малко внимание на качественото висше образование и науката.

„Смутно време е", отбеляза Илчев и посочи, че е така, защото от години искат да подменят нашата България - България на духа, на мисълта, на Джон Атанасов, на Златю Бояджиев, на акад. Балан - с България на келепира, на еднодневки, на измислени, но разглезени преходни величия.

Според Илчев последните няколко дни показаха непригледната картина на това, което се случва когато не се прави дългата крачка от говоренето до правенето. „Това, което се случва, е и заради образованието. Заради липсата на образование - на качествено образование. Сурогатното образование ражда сурогатна култура", каза още Илчев.

Ректорът отбеляза, че следващият месец предстои да чуем как всички кандидати за славата се кълнат в образованието в бъдеще време.

Ректорът на Алма Матер препоръча на първокурсниците да не вярват на авторитети, ако не са се доказали пред тях и да спорят и защитават мнението си, а не да повтарят папагалски.

„Ще ви убеждават, че знанието няма значение. Не им вярвайте, че простащината побеждава интелекта. Не им вярвайте, че в бъдеще ще се слуша някой си Пешо или Велина, а не Бетовен. Не им вярвайте, че книгата си отива. Не им вярвайте, че е важно портфейлът да е пълен, а главата може да е празна! Не им вярвайте, че моралът и любовта към родината са отживелица. Не им вярвайте", обърна се ректорът пред студентите.

Той ги предупреди да не очакват, че обществото ще оцени достойно усилията им.

„По страниците на вестниците ще има интервюта, мимолетни герои и въртящи източени бедра пред камерите, но няма да има интервюта със студент, спечелил голяма научна награда, с тези, които тласкат България напред. Така е устроен светът", каза Илчев.

Той припомни още древната мъдрост, че „ако изгубиш пари, не си изгубил нищо. Изгубиш ли честта си , изгубил си много, изгубиш ли смелостта си - загубил си всичко" и отправи посланието да не губим смелостта си - нужна ни е.

Министърът на образованието Сергей Игнатов пожела от своя страна на първокурсниците и преподавателите да не губят връзката между учителя и ученика.

Обръщайки се към студентите, той им каза, че ще контактуват с хора, които им сочат бъдещето и ги посъветва да не се вторачват в пръста, а да чуят какво им говорят.

Той подчерта още, че в академичната общност преподавателският състав на СУ е световна марка. Игнатов посъветва студентите до края на живота си да поддържат връзка със своя университет.

По думите му, светска България има две непреходни величия - СУ и БАН. „Докато ги имаме и обичаме, и почитаме, можем да бъдем убедени в своето настояще и бъдеще", подчерта Игнатов.

Тази година първокурсниците бакалаври в СУ са около 4700.