Македонските полицейски спецчасти са използвали сълзотворен газ и шокови гранати, за да отблъснат хиляди имигранти и бежанци, струпали се на ничия територия до границата с Гърция, ден след като Македония обяви извънредно положение на границите с Гърция и Сърбия заради масовия поток имигранти, пътуващи към богатите европейски държави, съобщава БиБиСи.

Тълпата от около 3000 имигранти, прекарали студената нощ на открито, е направила няколко опита тази сутрин да изтласка македонската полиция и да проникне в Македония, след като границата бе затворена за преминаване предишния ден.

Най-малко осем души са били ранени в блъсканицата, съобщи гръцката полиция. Младеж кървеше от шрапнел от шоковите гранати, изстреляни директно в тълпата.

Полицията, подкрепена от бронирани коли, разпъна бодлива тел над железопътната линия, използвана от мигрантите, за да преминават пеш от Гърция в Македония.

Само за последните два месеца от Гърция в Македония са преминали над 44 хиляди емигранти, повечето от които от Сирия, Афганистан, Ирак и Пакистан, пишат македонските медии.

По-късно Македонската армия пропусна на своя територия 200 нелегални имигранти. Още...

Подчертава се, че голям процент от тях организирано се транспортират от гръцките власти до македонската граница.

Последният пример бил от вчера, когато парламентът в Атина решил 2500 мигранти да бъдат транспортирани до Солунското пристанище, откъдето организирано с автобуси се превозват до граничния пункт Евзони.

Рано тази сутрин, след кратко прекъсване, на гарата в Гевгели отново са започнали да пристигат нови бежанци, макар да им се обяснява, че границите са затворени и няма да има влак.

Властите в Гърция твърдят, че от януари най-малко 160 хиляди бежанци са влезли в страната, 50 хиляди от тях само за последния месец.

Припомняме, от вчера в Македония е обявена кризисна ситуация на южната и северната граница. Премиерът Груевски коментира, че страната му се явява транзитен коридор за бежанците и е важно как ще се справи с тази си функция.

Сръбският външен министър Ивица Дачич пък обяви, че Белград няма намерение да издига стена с Македония, но предположи, че бежанците влизайки на сръбска територия ще се отправят предимно към Хърватия и България заради стената, която строи Унгария по границата със Сърбия.