"Най-често хората търсят обществена информация, която им помага да упражняват други свои права. Това отчете изпълнителният директор на Фондация „Програма достъп до информация" Гергана Жулева на пресконференция по повод 15-годишнината от приемането на закона.

Гражданите търсят информация, свързана с отчетността на институцията, контролна дейност на администрацията, за предотвратяване на корупция, за изразходване на средства, за процес на вземане на решения и проекти за нормативни актове.

Законът за достъп до обществена информация (ЗДОИ) е важен за създаването на правила за прозрачна и ефективна администрация, смята Жулева. Той спомага за демократичното и плуралистично управление, което се противопоставя на различни форми на корупцията.

Най-важното обаче, е, че той урежда правото на гражданите на достъп до информация, така че да могат да управляват други свои права, да могат да контролират управлението и информирано да участват в дебатите и вземането на решения по обществените политики.

Най-често заявления за достъп до информация подават гражданите и журналистите. След тях са бизнес компаниите и неправителствените организации. От 2009 г. се отчитат подадени заявления от лица без гражданство и чужденци. За 2014 г. има 41 заявления от чужди граждани.

Българският обществен живот не минава без закона за обществена информация", категоричен е ръководителят на правния екип на ПДИ Александът Кашъмов. Новият проектозакон, който чака първо четене в парламента, предвижда засилване на електронния достъп до информация..

"Ще има по-сериозни възможности в електронен вид да бъдат получавани цели масиви с документи", подчерта Кашъмов. От Програмата призоваха депутатите да побързат с приемането на промените в закона.

Дарина Палова, адвокат в правния екип на ПДИ, обяви, че през тези 15 години са консултирали хиляди хора и са се явили на стотици дела, много от които спечелени.

Предоставена е правна помощ в 5 500 случая на отказ на достъп до информация. Равносметката е, че днес много по-лесно и бързо можеш да поискаш и получиш информация, отколкото преди 10 години, според нея.

Достъпът до информация е мощен инструмент на всяко гражданско общество, напомни и другият адвокат Кирил Терзийски.