Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев увери, че всичко, което е било заложено в програмата, е било изпълнено на 100%.

Той участва заедно с другите вицепремиери на заключителната пресконференция на министър-председателя Орешарски след последното редовно заседание на МС.

Йовчев се спря на някои акценти, които оцени като по-важни. На първо място Йовчев се позова на реформите в сектор „Сигурност", давайки за пример трансформирането на ГДБОП в ДАНС.

По думите му, възможностите за налагане и упражняване на политически натиск върху структурите е намален.

По-високи гаранции за законност е постигнало МВР. „Имаме ясни гаранции, че в обществото няма да има съмнения дали технически средства за подслушване са използвани правомерно", увери вътрешният министър в оставка.

Йовчев изтъкна по-високата ефективност както на МВР, така и на ДАНС и ДАТО.

Вътрешният министър представи и статистика за количества иззети наркотични вещества. През първото полугодие на 2014 г. са иззети 2957 кг наркотици, спрямо 364 кг през същия период на миналата година. Иззетият канабис за първите 6 месеца на 2014 г. е 2235 кг, спрямо 647 кг на миналата година.

Йовчев не пропусна и темата за бежанците, оценявайки като успешна работата на правителството при справянето с една от „най-тежките кризи".

„Оценката за това как България се справи ще оставим на ЕК, на европейските агенции и върховния комисариат по бежанците", подчерта вътрешният министър.

За първите месеци на 2014г. общата престъпност в страната е намаляла с 9,1%, спрямо същия период на 2013 г.

За финал МВР получи похвални слова и във връзка с протестите. Според Йовчев МВР е намерило баланс между защита на законността и правата на хората. Като друг успех, вътрешният министър отчете, че МВР сега е по-отворено и има по-голяма отчетност, по близо е до хората.

„Не позволихме МВР да бъде въвлечено в политически битки", каза още на финала Йовчев. Той изтъкна, че през целия период е нямало скрити СРС-та, нито флашки и разработки срещу политически опоненти.