Четирима души са задържани тази нощ в РУ на МВР - Крумовград във връзка с вчерашния взрив в Комплекса за социални услуги в града, при който загинаха три деца.

Малко преди полунощ в районното управление е бил разпитан 54-годишен мъж, за когото се предполага, че има отношение към попадането на взривното устройство у децата, съобщиха от полицията.

Междувременно мъжът е направил опит за самоубийство - „самонаранил се е с джобно ножче", поясниха още от МВР.

Настанен е в кърджалийската болница, където е поставен под полицейска охрана. Не е ясно какво е състоянието му.
Той все още не е официално обвинен. Прокуратурата в Кърджали се е заела със случая.

7 декември - Ден на траур в Крумовград

По непотвърдена информация става въпрос за парнаджията на намиращата се в близост детска градина - Хамди Али, който бил в приятелски отношения със загиналите момчета.

Четвъртият задържан по случая е неговата съпруга. Домът им е запечатан.

Още двама души са задържани във връзка с трагичния инцидент днес около обяд. С тях броят на арестуваните става шест, съобщи БНР.

Двамата задържани са синът на парнаджията Хамди Али и негов приятел, който по непотвърдена информация е бивш военен. Те са с мярка за неотклонение за 24 часа. Предполага се, че именно бащата Хамди е дал взривното устройство на трите момчета. По всяка вероятост става въпрос за взривител от противотанкова мина.

По първоначални данни има вероятност да са изнасяни боеприпаси от затворения военен завод в Крумовград. Не е изключено да бъдат извършени още арести във връзка със случая.

Източници от прокуратурата съобщиха, че при обиск в мазето на къщата на Хамди Али в Крумовград е намерен цял арсенал от взривни устройства. По всяка вероятност те са били изнасяни от завода.
Къщата на Хамди е поставена под полицейска охрана. Сапьопри от София обезвреждат арсенала.

Разследващите съобщиха, че Хамди Али е бил близък с трите загинали деца. Той ги е използвал за различни услуги - бъркали са бетон, копали са на нивата му като за това мъжът им давал предмети, храна и малко пари. Хамди Али се занимавал с ремонт на запалки.

Комплексът за социални услуги вече има и нов директор, както и двама нови възпитатели.

В Крумовград утре е обявен ден на траур за загиналите от взривно устройство три момчета в Центъра за социални услуги в града.

Това е съобщил кметът на общината Себихан Мехмед, цитиран от БТА.

Загиналите Джингиз Рушен - 13 г., и Сунай Кеазим - 16 г., са от крумовградските села Пелин и Зиморница, а Джингиз Джемал - 15- годишен, е от момчилградското село Соколиново.

От Агенцията по социално подпомагане и община Крумовград ще бъдат отпуснати по 1250 лева на всяко от семействата на загиналите деца, а община Крумовград ще поеме разходите по погребенията.

Цветан Цветанов:
Трябва да се затегне контролът в домовете за деца, лишени от родителски грижи.

Припомняме, три деца загинаха при взрив на самоделно взривно устройство, избухнало в една от стаите на Комплекс за социални услуги в Крумовград.

От полицията съобщиха, че за момента не е ясно дали бомбата е била подхвърлена, внесена отвън или децата са се опитвали да я направят сами.

На мястото на инцидента пристигнаха социалният министър Тотю Младенов, зам.-министър Валентина Симеонова и председателят на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани.

Контролът в домовете за деца, лишени от родителски грижи, трябва да се затегне. Стандартите в дома са спазени, но трябва максимално бързо да се върне нормалният ритъм на живот там. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той посочи, че за в бъдеще трябва да не се допускат подобни инциденти.

Още вчера Младенов и Симеонова заявиха, че четирима души, сред които и директорът на дома ще бъдат арестувани, за да се установи чия е отговорността за трагедията, както и че режимът в подобни домове ще бъде затегнат.

Комплексът за социални грижи се намира в бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи "Михаил Ив. Калинин" в Крумовград.

Той е преместен в града от с. Студен кладенец през 2004 г и в него живеят 29 деца, нуждаещи се от закрила.