Европейският стабилизационен механизъм (ESM) официално потвърди, че е получил писмо от Гърция за нов спасителен заем, който да помогне за изплащане на дълга на страната, съобщават световни агенции.

ЕSM получи гръцката молба, каза говорител на механизма пред „Франс прес".

Това е първата стъпка, която евролидерите искат Атина да предприеме. За да получи свежи пари, Гърция сега трябва да представи подробен реформен план на еврозоната до четвъртък вечерта, за да може да бъде обсъден преди извънредната среща на върха на ЕС в неделя.

В новото писмо се отбелязва, че Атина иска нова тригодишна спасителна програма и обещава да прокара данъчни, пенсионни и други належащи реформи още от началото на следващата седмица. Допълва се, че гръцкото правителство ще предприеме реформи за фискална устойчивост, финансова стабилност и дългосрочен икономически ръст. В писмото не се отбелязват цифри, но според изчисления на Международния валутен фонд става въпрос за около 50 милиарда евро за три години.

Механизмът играе ролята на финансов спасителен фонд.

На 30 юни ЕSM отхвърли подобна молба на Гърция. Тогава Гърция поиска двугодишна програма.

До момента Атина получи две спасителни програми на стойност близо 240 милиарда евро, но те не са достатъчни. Втората спасителна програма приключи миналата седмица и гръцкото правителство веднага изпадна в неплатежоспособност пред Международния валутен фонд.

В същото време стана ясно, че заплануваният за днес конферентен разговор между финансовите министри на страните от еврозоната за Гърция е отменен.

Говорител на ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, холандският финансов министър, обяви, че конферентният разговор няма да се проведе както беше запланувано.

Но по думите на говорителя стана ясно, че молбата на Гърция ще бъде разгледана днес от Работната група към еврозоната, в която участват високопоставени представители на държавите.