Кюрдски военизирани подразделения обявиха, че са поели управлението над северния иракски град Киркук, който вчера бе превзет от бойци на „Ислямска държава в Ирак и Левант”.

„Целият Киркук падна в ръцета на пешмергите. В града няма бойци на иракската армия”, съобщи говорител на кюрдското малцинство Джабар Явар, цитиран от „Ройтерс".

Централната власт в Багдад вижда в кюрдските сили съпротивителна сила срещу ислямистите, които от началото на седмицата поеха контрола над втория най-голям град Мосул и няколко съседни селища.

Новината за падането на Мосул и вчерашното краткотрайно превземане на Киркук предизвика ужас в целия арабския свят, а според данни на разузнаването терористите се канят да ударят и столицата Багдад.

Очаква се към бойците да се присъединят и подкрепления от Фалуджа, който в началото на годината няколко седмици се намираше изцяло под контрола на сунитски бунтовници и ислямисти.

Премиерът на Ирак обяви извънредно положение в засегнатите области и поиска помощ от САЩ, които обещаха да осигурят такава възможно най-скоро.