Без пищност и военна помпозност лидери и обикновени граждани в Европа отбелязват 70 години от капитулацията на Нацистка Германия и края на Втората световна война (ВСВ) на Стария континент. Но алиансът Изток-Запад, който победи Адолф Хитлер е дълбоко разединени днес, съобщава АП.

Русия ще отбележи победата над Германия през ВСВ с голям военен парад в събота, който предизвика дипломатическо напрежение заради ролята на страната в конфликта в Украйна.

Полша провежда церемония във връзка с края на войната в Европа, която се пада и алтернатива на организираните от Москва мероприятия.

Парижкият булевард Шанз-Елизе е затворен за автомобили във връзка със събития по случай 70 години от капитулацията на Германия.

Победата на 8 май не е превъзходство, доминация на една нация над друга. Тя е победа на идеала над тоталитарната идеология", заяви френският президент Франсоа Оланд в реч пред Триумфалната арка във френската столица.

Американският държавен секретар Джон Кери и американският посланик във Франция се присъединиха към френския външен министър Лоран Фабиюс в полагането на венец пред Паметника на незнайния войн под Триумфалната арка в Париж. Венецът е знак за благодарност към американската роля в освобождаването на Франция от германската окупация.

8 май е държавен празник във Франция, но малко хора присъстваха на празненствата в центъра на столицата днес.

И на други места в Европа се проведоха подобни мероприятия. В Полша към полския президент Бронислав Коморовски се присъединиха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и президентите на Украйна и държави от Централна и Източна Европа, където се проведоха събития във връзка с годишнината.

В Германия топ официални лица ще се съберат пред парламента в Берлин, за да отбележат края на войната в Европа.