Пресслужбата на израелските въоръжени сили съобщи, че независимо от съобщенията на международната и арабската преса, на кораба Mavi Marmara от атакуваната тази нощ флотилия са загинали 9, а не 19 души.

В болница са 5 израелски войници, двама от които в тежко съствояние. В израелски болници са още 30 ранени активисти от пленената флотилия.

Израелското военно командване разпространи и първите видеозаписи и интервюта с участници в боя на борда на Mavi Marmara, чрез който членове на турското екстремистко движение IHH са се опитали да достигнат до Газа.

Припомняме, въпросният съд е сред шестте от Флотилията на свободата, която тази нощ бе спряна от израелските спецчасти на път за Газа.

От показанията на войниците, взели участие в операцията и цитирани от Миг.нюз, става ясно, че те не са очаквали подобна съпротива на борда на Mavi Marmara.

Преди началото на акцията очакванията са били, че войниците ще се качат на борда, за да съобщят на пасажерите, че корабът им поема курс към Ашдод - както е станало на другите пет кораба от флотилията.

На Mavi Marmara обаче пасажерите са били подготвени за истински бой. Снимките показват, че израелските войници са били посрещнати от „градушка" метални топчета, железни пръти и ножове.
Един войник е ранен в крака и корема с огнестрелно оръжие. В една от каютите е видян въоръжен с пушка шейх Салах, лидер на Северното крило на Ислямско движение на Израел.

Няколко войника, блокирани от разярената тълпа, са били принудени да скочат в морета.
В хода на сблъсъците „пасажерите" успели да отнемат два израелски автомата, които после били открити с изстреляни патрони.

Войниците, участвали в щурма подчертава, че са открили огън, едва след като техен другар бил тежко ранен.
Междувременно, израелската страна е категорична, че ще докаже, че под прикритието на хуманитарна помощ, флотилията е трябвало да внесе в Газа оръжия и муниции.

Припомняме, с един от корабите е пътуват екип журналисти от БиТиВи - репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев, които невредими са стигнали до пристанище Ашдод, откъдето ще бъдат транпортирани до международното летище „Бен Гурион", за да излятат за Европа.